Nyheter

2014 April 8

Godkänd varumärkesansökan avseende P-Ecotube

ECOMB har med stor tillfredsställelse mottagit meddelandet från Bolagets patentombud att EU:s organ ”Kontoret för Harmonisering av den Inre Marknaden” (Varumärken, Mönster och Modeller) godkänt Bolagets ansökan om varumärkesskydd av innovationen P-Ecotube.

- Varumärkesskydd av produkter blir allt viktigare och särskilt vid lanseringen av nya produkter. Därför kan vi nu gå vidare med utvecklingen av vårt mycket intressanta nya affärskoncept där pulverformigt material, särskilt nya biobränslen som träpulver, kan tillföras på ett smart sätt med en ny variant av Ecotube-systemet, säger Ulf Hagström, vd för ECOMB.

Innovationen P(Powder)-Ecotube, som även är patentsökt, innebär att ett sekundärbränsle (reburning-bränsle) tillsätts till en panna med hjälp av specialdesignade Ecotuber. Sekundärbränslet kan vara pellets av skogsrester som krossats och malts till träpulver, det vill säga biobränsle (förnybart bränsle).

Med P-Ecotube och tillförsel av sekundärbränsle kan energiuttaget i en panna öka med mellan 10 – 20 procent, vilket innebär att både panneffekt och verkningsgrad kan höjas substantiellt. Samtidigt kan emissionerna av CO (kolmonoxid) och oförbrända kolväten reduceras, i enlighet med det nya EU-direktivet IED (Industrial Emissions Directive).

Eftersom priset för biobränslebaserat sekundärbränsle är relativt lågt och den ökade effekten kan tas ut i befintlig panna (låga extra investeringskostnader) kan P-Ecotube-systemet snabbt ge ett väsentligt positivt täckningsbidrag för kunden. Därmed blir det en mycket intressant ekonomisk kalkyl för kunden att investera i P-Ecotube-systemet.

- Vi ser en stor internationell potential för P-Ecotube. Vi har redan långtgående kontakter med ett antal möjliga kunder om pilotinstallation av P-Ecotube-systemet. Min förhoppning är att vi ska kunna få till stånd en pilotinstallation redan under 2014, säger Ulf Hagström.




För ytterligare information, kontakta:
Ulf Hagström VD
ECOMB AB (publ)
Telefon: 070 - 606 63 33
E-post: ulf@ecomb.se


Kort om ECOMB AB (publ)
ECOMBs affärsidé är att sälja det patenterade Ecotube-systemet, som minskar utsläppen av kväveoxider (NOx), svaveloxider (SOx) och koloxid (CO) från pannor inom fjärrvärme- och industrisektorn. Ecotube-systemet används i pannor som eldas med kol, avfall och biobränsle. Sedan starten har Ecotube-systemet installerats i ett trettiotal anläggningar. Ecotube-systemet har hittills sålts till kunder i USA, Frankrike, England, Holland och Sverige. ECOMB grundades 1992 och företaget är baserat i Södertälje.